Brist på krigsleksaker under barndomen
Jag har i denna blogg tidigare nämnt att det varit svårt att få tag på bland annat krigargubbar. Tänkte bara på ett kortfattat sätt gå igenom vad det var som gjorde att krigsleksakerna försvann ur leksaksbutikerna.
I slutet av 70-talet var debatten i Sverige het kring krigsleksakers vara eller icke vara. Förmodligen som följd av Vietnam krigets slut och en rad nya sociala rörelser i Sverige och Europa. Framför allt den då framväxande nya pedagogiken (anti auktoritär) och fredsrörelsen som fick ett starkt övertag i debatten, rörelser som hade utvecklades ur den då starka vänsterrörelsen..
Ett lekset från Airfix från tiderna. 1/32 med den brittiska 8:de Armén mot den tyska Afrikakåren. Det följde med 2st fordon, en per sida. Terräng och två bunkrar som kunde skjuta små plast "tokens". Sjukt coolt! Gick inte att få tag på i Sverige efter 1979.
1977 hade en utredning tillsatts i riksdagen om att utreda behovet kring ett lagstadgat förbud av krigsleksaker. En av inriktningarna som utredningen fått var att se över möjligheten att handeln själva reglerar detta istället för att lagstifta om det. Att minnas är att allt detta skedde under den då Borgerliga regeringen. Folkpartisten Hader Cars var Handelsminister under denna episod och drivande i denna fråga.
Den 8/1 1979 träffade Konsumentverkat och Lekmiljörådet representanter för Leksaksbranschen och kom överens om att sluta sälja krigsleksaker som hänför sig till krig efter 1914. Denna överenskommelse började gälla 1/12 1979 och ledde till att riksdagen inte behövde lagstifta och julen 1979 blev deppig för pojkar som jag.
Det fanns dock ett kryphål i överenskommelsen. Man kunde fortfarande sälja byggmodeller hänförande till krig efter 1914 även efter denna överenskommelse, vilka vissa politiker var missnöjda över. Detta då man tyckte att modeller riktade sig till en mer mogen publik. Detta var nog anledningen till att man efter ett tag kunde köpa krigargubbar i skala 1/72 eller H0. De ansågs för små för att kunna lekas med. Eller hur!?!?
Därför försvann de stora krigargubbarna och plastgevären från butikerna och istället samlade man på sig 20mm höga plastfiggar istället. Detta tror jag också fick de små specialiserade hobby butikerna att öka sin försäljning runt om i landet. Som tur var kunde man fortfarande köpa krigsleksaker på marknaderna, med mer eller mindre bra kvalité.
En Centurion-vagn och någon form av lätt bepanrat hjulfordon (sjukt coolt)., båda från Corgi. Även dessa sönderlekta, inte på något sett i samma skick som fordonen på bilden. Gick inte att få tag på i Sverige efter 1979.
Numera tror jag att denna överenskommelse är uppriven eller bortglömd, förmodligen på grund av vårt EU-inträde. Huruvida denna åtgärd blev framgångsrik eller inte avser jag inte gå in på här. Men en sak vet jag, jag har inte begått några större våldshandlingar mot andra människor eller annans egendom.