Välkommen till min blogg



Välkommen till denna blogg .
Här kommer det att tas upp saker som intresserar och fascinerar mig. Stort fokus kommer att ligga på saker från mina ungdom och som på något sätt har format mig idag, samt reflektioner och perspektiv på saker och ting som jag finner intressant.
Hoppas att ni får det trevligt när ni strosar runt här vid mina inlägg.


fredag 31 augusti 2012

Förbud mot krigslekasker



         
Brist på krigsleksaker under barndomen


Jag har i denna blogg tidigare nämnt att det varit svårt att få tag på bland annat krigargubbar. Tänkte bara på ett kortfattat sätt gå igenom vad det var som gjorde att krigsleksakerna försvann ur leksaksbutikerna.

I slutet av 70-talet var debatten i Sverige het kring krigsleksakers vara eller icke vara. Förmodligen som följd av Vietnam krigets slut och en rad nya sociala rörelser i Sverige och Europa. Framför allt den då framväxande nya pedagogiken (anti auktoritär)  och fredsrörelsen som fick ett starkt övertag i debatten, rörelser som hade utvecklades ur den då starka vänsterrörelsen..

Ett lekset från Airfix från tiderna. 1/32 med den brittiska 8:de Armén mot den tyska Afrikakåren. Det följde med 2st fordon, en per sida. Terräng och två bunkrar som kunde skjuta små plast "tokens". Sjukt coolt! Gick inte att få tag på i Sverige efter 1979.

1977 hade en utredning tillsatts i riksdagen om att utreda behovet kring ett lagstadgat förbud av krigsleksaker. En av inriktningarna som utredningen fått var att se över möjligheten att handeln själva reglerar detta istället för att lagstifta om det. Att minnas är att allt detta skedde under den då Borgerliga regeringen. Folkpartisten Hader Cars var Handelsminister under denna episod och drivande i denna fråga.

Den 8/1 1979 träffade Konsumentverkat och Lekmiljörådet representanter för Leksaksbranschen och kom överens om att sluta sälja krigsleksaker som hänför sig till krig efter 1914. Denna överenskommelse började gälla 1/12 1979 och ledde till att riksdagen inte behövde lagstifta och julen 1979 blev deppig för pojkar som jag.

Det fanns dock ett kryphål i överenskommelsen. Man kunde fortfarande sälja byggmodeller hänförande till  krig efter 1914 även efter denna överenskommelse, vilka vissa politiker var missnöjda över. Detta då man tyckte att modeller riktade sig till en mer mogen publik. Detta var nog anledningen till att man efter ett tag kunde köpa krigargubbar i skala 1/72 eller H0. De ansågs för små för att kunna lekas med. Eller hur!?!?






Därför försvann de stora krigargubbarna och plastgevären från butikerna och istället samlade man på sig 20mm höga plastfiggar istället. Detta tror jag också fick de små specialiserade hobby butikerna att öka sin försäljning runt om i landet. Som tur var kunde man fortfarande köpa krigsleksaker på marknaderna, med mer eller mindre bra kvalité.




                  
En Centurion-vagn och någon form av lätt bepanrat hjulfordon (sjukt coolt)., båda från Corgi. Även dessa sönderlekta, inte på något sett i samma skick som fordonen på bilden.  Gick inte att få tag på i Sverige efter 1979. 


Numera tror jag att denna överenskommelse är uppriven eller bortglömd, förmodligen på grund av vårt EU-inträde. Huruvida denna åtgärd blev framgångsrik eller inte avser jag inte gå in på här. Men en sak vet jag, jag har inte begått några större våldshandlingar mot andra människor eller annans egendom.



onsdag 29 augusti 2012

Krigargubbar

                         Jag & mina krigargubbar - del 10

Här kommer något nytt. Krigargubbar från ett annat märke, Matchbox. Dessa upptäckte jag för första gången i Jakobstad, Finland. Under en weekend-resa (finansierad av bärplockning) från Skellefteå - Jakobstad med familjen när jag var typ 10 år hamnade vi på en butik motsvarande OBS!. Det var förmodligen en Söndag då allting var i stort sett stängt. Finland var i mångt och mycket en Öststat då. Inne i butiken letade man sig fram till leksaksavdelning för att se om det fanns något kul. Till min stora glädje såldes det krigsleksaker och ganska snabbt hittade jag lådor med Matchbox-figurer, dessa var dock i skala 1/72. Mina föräldrar var mer än snälla när jag fick köpa 5st olika lådor (alla olika som gick att uppbringa i butiken) . Det blev; 
  • German Infantry
  • ANZACs
  • Commandos
  • British 8th Army
  • American Infantry
Alla med ca 50 figgar per låda. Gud i helvete vad glad man var. Höjdpunkten på resan hade fram tills detta var inköpet av en låda Marianne i Taxfree-butiken på båten. Detta var starten på min 1/72 samling, som blev sjukt stor till slut.


Nåväl, denna låda innehåller 15st krigargubbar i 11st olika  positioner. En mycket generös blandning av ställningar men alldeles för få figurer. Figurerna är något mindre än Airfix-figurerna och är av lite sämre kvalité, dvs detaljerna är inte så bra som man kanske skulle önska. Framsidorna för Matchbox lådorna sägs innehålla prtträtt av kända skådespelar (kring 70-talet). Således sägs figuren närmast i bild på denna låda föreställa Sean Connery. Kanske , om man kisar lite. Vad vet jag. 

Vapnen som gubbarna har vet jag inte huruvida de är korrekta, framförallt när det kommer till eldkastaren och Bazookan. Jag saknar även en laddare till ksp-skytten. Men i övrigt har figurerna schyssta ställningar.
Det kan vara så att den bristande kvaliteten beror på att lådan med figgar som jag nyligen kommit åt kan vara en piratkopia från Kina. Har dock inte så mycket koll på detta, men om jag inte missminner mig så var åtminstone 1/72 figurerna väldigt fint detaljerade, bättre än Airfixs motsvarigheter..


De tidigare redovisade Commandosarna delar uniformen med dessa gubbar. Det som skiljer figgarna emellan är att dessa bär hjälm. Målade upp dessa samtidigt med Commandosarna för att just uppnå denna likriktighet.

Krigargubbar

Jag & mina krigargubbar - del 9

Då var det dags igen. Semestern är över och lite tid för målning har således också uppstått. Tillbringade en vecka uppe i Norrland hos mina föräldrar nu i sommar och där han jag måla en hel del. Trodde dock att jag skulle bli satt i arbete mer än vad som blev. Tog upp alla mina färdigmålade och ställde upp dem i en inglasad hylla. Funderar att hitta på någon form av underlag att ställa dessa på, någon form av diorama.

Back to business. Lådan innehåller på sedvanligt vis 29st plastfigurer i sju olika ställningar. Även i denna låda finns det en knästående figur utan basplatta, vilket som jag tidigare nämnt är förödande för lek. Däremot är samtliga positioner coola. Commandos är motsvarigheten till jänkarnas Marinkår, en låda figgar som jag tycker saknas i denna serie. Marinkårs figgarna finns dock i skala 1/72. Den brittiska varianten, Commandos, sysslade kanske lite mer med special operationer och sabotage än regelrätta landstigningar i invasions syfte..Dessa gossar är kanske mest kända för sin "misslyckade" raid i Dieppe 1942.



Denna låda och figurer var det ingen som jag veterligen hade eller ägde, trots förbandets coolhet. Inte ens strögubbar förekom bland oss barn. Lite roligt är att när jag pluggade i England bodde jag i Exeter, Devon. Bara några mil därifrån ligger regementet (Lympstone) där man utbildar dessa hårdingar. Vi varnades på campen för att gå ut när dessa gossar var lediga och på stan. Problemet med figurerna tillgänglighet var nog, som jag tidigare nämnt, handlarnas attityd gentemot krigsleksaker under min uppväxt.


Dessa gubbar har i stort sett samma uniform och färgschema som den Britiska reguljära armén. Skillnaden är bara den gröna mössan. Även basker förekom, dock ej på dessa gubbar. Figurerna var lättmålade och hade bra detaljer.

tisdag 7 augusti 2012

Brädspel II

Third Reich

Några år efter jag förvärvat Russian Front fick en klasskompis till mig också ett brädspel, Avolon Hills Third Reich. Detta var ett spel på en större skala, dvs man spelade en av stormakterna i Europa under andra världskriget. Så här i efterhand kan man nog säga att spelet var lite för komplicerat för oss (framförallt engelskan), men detta faktum hindrade inte oss på något sätt. Vi spelade detta spel ett par gånger bara. Tyvärr är spelet lite för stort för att ha uppdukat över tid, särskilt då speltiden kunde var upp emot 60h. Det skulle vara roligt att pröva detta spel igen, nu när man är lite äldre.

Ganska cool framsida. Detta är ett av de klassiska brädspelen som Avalon Hill producerade på 70-talet. En rad  reviderade versioner har dykt upp i efterhand med mer strömlinjeformade regler och spelsystem. I den senaste version har man även utvecklat så kallade "what if" scenarier. T.ex. att Sverige tar en aktiv roll i kriget eller att Hitler blir mördad 1941.Kan bli lite intressant. Antalet spelare är 2-5.


Så här ser spelplanen ut. Ett hexagonalt Europa, vilket gör att kartan blir lite knasig rent geografiskt.

Här ser vi tyskarna som försöker anfalla Frankrike, genom Benelux länderna. Vid ett tillfälle när vi spelade detta spel så försökte sig vår Tyska spelare (Der größte Feldherr aller Zeiten) att anfalla Frankrike i sedvanlig ordning våren 1940. Det gick inget vidare för Tysken vilket ledde till att Frankrike föll hösten 1941. Det tog alldeles för lång tid, vid det laget skulle Tysken ha erövrat Jugoslavien, Grekland, Danmark och Norge. Detta resulterade i att Fransmannen fick sjukt mycket victory point, så till milda grad att de vann spelet då ingen annan nation kunde komma upp i så många poäng. Den Brittiska spelaren funderade till och med på att angripa Fransmännen i syfte att hindra Fransmännen från att vinna. Tyvärr gick inte detta pga reglerna. En mycket rolig omgång som vi alla fortfarande minns. Längst ner kan man se en italiensk enhet som binder upp en fransk enhet. Har för mig att Italienarna spelade en avgörande roll  i den tyska segern över Frankrike, vilket också föranledde att de också fick sjukt många victory points. Tror att de ägde hela södra Frankrike och dess medelhavskust, till tyskens stora förtret..


Force Pool, detta blad reglerade respektiv land. Politiskt och militärt. Man försökte hålla den så hemlig som möjlig. Det finns även en baksida för tidigare speldtaum, tror det är 1939 och 1940. Ofta är Fransmannen och Ryssen samma spelare eftersom Frankrike bör ha fallit när Tysken anfaller Ryssen. Den som spelar jänkare får ofta vänta ett tag på att få komma in, dvs 1942 (Pearl Harbour 7/12-1941).

Spelpjäserna, tyskarna är ju som ni tidigare sett  svarta och britterna orange. Dessa var och är roliga och sortera och organisera.  Dessutom kan man även spela begränsade slag och operationer i detta spel. T.ex. Ardenner offensiven. eller Afrika kampanjen.. Tar inte lika lång tid och man kan var 2-3 spelare bara.