Välkommen till min blogg



Välkommen till denna blogg .
Här kommer det att tas upp saker som intresserar och fascinerar mig. Stort fokus kommer att ligga på saker från mina ungdom och som på något sätt har format mig idag, samt reflektioner och perspektiv på saker och ting som jag finner intressant.
Hoppas att ni får det trevligt när ni strosar runt här vid mina inlägg.


tisdag 6 juli 2021

Andra Världskriget - Vuxenserie

När jag var liten kom jag över ett seriealbum om Andra världskriget. Jag kunde knappt läsa men vad gjorde det, serien var oroligt bra tecknade (coola krigsteckningar). Det var vid stället vi tillbringade våra sommrar som min morbror hade lämnat detta album. Detta album lästes och lästes och lästes...  Albumet blev ganska sargat den sommaren och som av en hämdelse "råkade" den följa med hem sen. Albumet var Andra Världskriget Nr 1 "Blixtkriget;




Då hade jag ingen aning om att detta album var en del av en serie (jag kunde ju knappt läsa). Serien är skapad och tecknad av Pierre Dupuis (1929–2004) och kom ut i 11 st delar, varav 6 st blev översatta till svenska och gavs ut av Hemmets Journal AB. 

Som av en händelse råkade jag stöta på del 5 i serien. Den stod att finna i kiosken där jag bodde. Efter lite tjat köpte mamma den åt mig, Andra världskriget nr 5 "Operation Bararossa".

 


Nu började jag förstå att det fanns mer att hämta här. Prolemet var nu, hur får jag tag på de andra albumena och hur många är de (fanns ju inget inernet då). Som tur var hade vi två stycken butiker på "stan" som sålde begagnade serier. Där hittade jag till slut de övriga 3 albumena. 




Detta tog dock några år. Döm av min förvåning när min högstadieklass åke till stockholm en dag (vi skulle väl titta på något viktigt). Som vanligt, fick vi några timmar att strosa själva i stockholm också. Jag, och mina nördkompisar, råkade hitta på en butik i "gamla stan" som sålde begangnade tidningar. Där hittade jag Nr 6, vafaan... Fanns det fler?!?! Jag hade levt i tron att jag hade alla album. Sakta men säkert gick det upp för mig att det fanns mer än vad jag trodde. 

Tiden gick och jag glömde bort denna serie. Av någon anledning dök dessa album åter upp i mitt medvetande. Jag googlade på Pierre Dupuis och fann att han gjort 5st till, som inte blivit översatta, faan.



Dessa 5st böcker är således inte översatta eller pulicerade i Sverige.Att tänka på är att Pierre Dupuis både skrev och tecknade dessa album. Tecknarstilen liknar Blueberrys semi-realistisk stil.Det hadlade ine om någo särskild hvudperson, tan det var en skildring av andra världskriget start och slut, med inslag av några få persongallerier. Denna serie blev lite av en början på mitt andra världskrigs-intresse.



Följande böcker gavs ut och som man ser, det var ett tag sedan de gavs ut.

1 Blixtkrig                                                     1977
2 Dunkerque                                             1977
3 Slaget om Storbritannien                            1977
4 Motståndsrörelsen                                     1978
5 Operation Barbarossa                             1978
6 Mot segern – Från Stalingrad till Berlin       1979



måndag 5 juli 2021

MAC COY


Alexis Mac Coy


Som ung var jag sjuk fascinerad av det Nordamerikanska inbördeskriget, och då särskilt blårockarna (nordstatarna). Detta intresse förde mig till denna serie av tecknade album som handlade Alexis Mac Coy, en sydstatare (grårock) och hans förehavanden under och efter inbördeskriget. I Sverige utkom endast 3 st album;

1. Legenden om Alexis Mac Coy (1978)

2. En viss Mac Coy (1978)

3. Den vita döden (1980)

Samtliga ugivna av SEMIC.




Serien är skriven av  Jean-Pierre Gourmelen (Fra) och tecknad av  Antonio Hernández Palacios (Spa). De skapade 21st album om Mac Coy tillsammans, varav tre som översattes till svenska. Den tecknade stilen är väldigt lik den av Jean Giraud tecknade Blueberry. Jean Giraud är även känd som Moebius.



Det hade varit trevligt om något förlag skulle ta upp facklan och översätta de resterande albumena och ge ut dessa.

Här nedan är bild på alla album som getts ut;



 

VICTORY - nyckel till läsning



Victory är/var en bokserie som producerades mellan 1962 och 1987. Dessa pocketböcker går  under benämningen kiosklitteratur eller kioskromaner (skräplitteratur, helt enkelt). Det vill säga lättillgängliga böcker eller tidningar som ofta såldes i vanliga butiker, och där vissa böcker tydligen såldes i oerhört stora mängder. 

Dessa böcker konsumerade jag i stor mängd under min ungdom och var väl egentligen min nyckel till att börja läsa böcker.

Ofta kunde man hitta dessa böcker i korgar vid kassorna till kraftigt nedsatt pris. Det var just författaren Leo Kessler (Charles Whiting 1926-2007) som jag läste. Han skrev om den påhittade SS-stormdivision Wotan med karaktärerna Kuno von Dodenburg, Schulse & Matz.

Stormdivisonen for som en vetvilling mellan alla slagfält i Europa, allt för att få till spännande (för en 11-13åring) berättelser. 

Victory serien producerades mellan 1962 och 1987 av Wennerbergs Förlag. 354 olika böcker blev det totalt, varav följande av Leo Kessler han övesättas;

SS-stormdivision Wotan
279. Det svarta gardet 
280. Dödskalledivisionen
281. Operation Citadell 
282. Slaget vid Monte Cassino 
284. Den sista offensiven 
285. Räden mot Dieppe 
286. Mot Alexandria 
287. Reträtten 
288. Sista tåget 
295. Stoppa generalen! 
296. Förrädaren 
300. Göringdokumenten 
302. De fördömdas legion 

Fristående
290. Hitler måste dö!

Stormtrupp Edelweiss
291. Stormtrupp Edelweiss
292. Slaget om Leros 
293. Mördarnas dal 
294. Fånga Tito! 

Rommel
297. Spökdivisionen 
298. Ta Tobruk! 


Tyvärr han jag aldrig få tag på samtliga.